Matu kopšana

Šampūnziepes

SILMACHY shampoo bar

Katru gadu globālā kosmētikas industrija saražo vairāk kā 120 miljardu plastmasas iepakojumu*. Tikai vidēji 9% no plastmasas tiek pārstrādāti, kas nozīmē, ka pārējais 91% apjoms iegūlies zemē, okeānos, pludmalēs un mežos.** Beziepakojuma kosmētika ir labs veids, kā samazināt plastmasas patēriņu savā mājsaimniecībā. Šampūnziepes tiek iepakotas viegli pārstrādājamā papīrā, kā arī ir pieejamas pavisam bez iepakojuma specializētajos zero-waste veikalos.

best bar shampoo
SILMACHY apiņu šampūnziepes

Bet kas īsti ir šampūnziepes?

Nosaukums nedaudz maldinoši vedina domāt, ka šampūnziepju sastāvā ir ziepes, kas ir sārmainas, neatbilst ādas pH un tādējādi sausina gan ādu, gan matus. Šis ir visizplatītākais iemesls, kādēļ daudzi ar šaubām skatās uz šampūnziepēm. Bet šajā gadījumā no ziepēm ir aizgūts tikai ārējais izskats, lietošanas veids, kā arī tās ir bez iepakojuma. Sastāvā, līdzīgi kā citos dabīgajos šķidrajos šampūnos, ir saaudzīgi mazgājošas kokosriekstu izcelsmes vielas, barojošas eļļas un mīkstinošas aktīvās vielas, piemēram, Pantenols un Hidrolizēts auzu proteīns, kā arī matus kondicionējošs Indijas ērkšķogu pulveris . Atšķirība ir tā, ka šampūnziepes nesatur vispār vai satur tikai līdz 1% ūdens. Šampūnziepju pH, kā redzams zemāk esošajā skalā, ir pielāgots ādas un matu pH, tam nepiemīt parasto ziepju sausinošais efekts.

Atšķirība starp šampūnziepēm uz surfaktantu bāzes vai sārma (ziepju) bāzes

Protams, ir gadījumi, kad citi ražotāji izgatavo šampūnziepes uz ziepju bāzes, galaprodukts iznāk ekonomiski lētāks, taču tā pH parasti ir vismaz 9, kas sausina ādu. Šādas šampūnziepes ir iespējams atpazīt apskatot sastāvu – ja atrodat tajā Sodium Hydroxide vai Lye, tas ir skaļš indikators.

Kā lieto šampūnziepes?

Matiem

  1. Variants. Samitrinātas šampūnziepes vieglām kustībām slidina pār mitriem matiem un galvas ādu no matu saknēm līdz galiem 3-5 reizes. Tad ar abām rokām aptuveni minūti matus un galvas ādu kārtīgi izmasē, uzputojot šampūnu. Izskalo ar siltu ūdeni. Ja nepieciešams, šo procesu var vēl reizi atkārtot. Pēc lietošanas ļaujiet šampūnziepēm nožūt.
  2. Variants. Samitrinātas šampūnziepes uzputo rokās un tad putas iemasē iepriekš samitrinātos matos. Ar abām rokām aptuveni minūti matus un galvas ādu kārtīgi izmasē, iestrādājot šampūnu no matu saknēm līdz galiņiem. Izskalo ar siltu ūdeni. Ja nepieciešams, šo procesu var vēl reizi atkārtot. Pēc lietošanas ļaujiet šampūnziepēm nožūt.

Bārdai

               Samitrinātas šampūnziepes viegli iemasē iepriekš samitrinātā bārdā. Tad ar abām rokām aptuveni minūti bārdu un ādu zem tās kārtīgi izmasē, uzputojot šampūnu. Izskalo ar siltu ūdeni. Ja nepieciešams, šo procesu var vēl reizi atkārtot. Pēc lietošanas ļaujiet šampūnziepēm nožūt.


Uzmanību! Ja šampūnziepes iekļuvušas acīs, skalot tās ar lielu daudzumu silta ūdens!

Kā glabāt šampūnziepes?

Ja vēlaties, lai šampūnziepes ilgāk kalpo, pēc katras lietošanas reizes tās nepieciešams nožāvēt. Pēc mazgāšanas tās iesakām novietot sausā vietā uz parastajiem ziepju trauciņiem vai sūkļiem. Mums pašiem šķiet ērti dabīgie lufas sūkļi, kas ir poraini, viegli novada lieko ūdeni, kā arī – pēc ilgstošas lietošanas tos var viegli pārstrādāt parastajā kompostā. Protams, ir arī opcija šampūnziepes glabāt noslēgtā trauciņā, taču vēlams, lai tās būtu kārtīgi nožuvušas pirms ievietošanas trauciņā.

Šampūnziepju uzglabāšana

* – https://www.independent.co.uk/news/long_reads/beauty-industry-plastic-pollution-environment-climate-change-cosmetics-a8697951.html 

** https://news.nationalgeographic.com/2017/07/plastic-produced-recycling-waste-ocean-trash-debris-environment/

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Required fields are marked *